Jubileum van Het Nederlands Proppenstampers Gilde.
25 jarig Jubileum 7 november 2022.
Ik heet iedereen van harte welkom.
In het bijzonder de afgevaardigde namens de KNSA districtsvoorzitter de heer Voskuil.
Namens de K.N.S.A. bracht de heer Voskuil een mooie schaal voor het 25 jarig Jubileum van "Het Nederlands Proppenstampers Gilde."
Helaas is mede-oprichter van onze club Piet de Jager afwezig. Vanwege zijn fysieke problemen heeft hij kenbaar gemaakt niet aanwezig te kunnen zijn.
De datum van oprichting van de Proppenstampers is 7 november 1997 toen mijn schiet- en jachtmaat Piet de Jager en ik naar de notaris gingen voor wet passeren van de akte.
De oorsprong van de wens tot een Proppenstampersgilde lag echter in september 1993 tijdens een Ketel 1 sessie in een hotelkamer van Hotel Kreuz in het zwitserse Schüpfheim.
Daar waren in verband met een internationale schietwedstrijd een aantal Nederlandse schutters bijeen.
Zij waren ontevreden over het beleid van de KNSA om slechts enkele schutters af te vaardigen naar de EK´s en WK´s.
Enkele andere landen hadden geen beperking aan het aantal schutters, maar de schutters moesten zelf de kosten betalen, zoals bijvoorbeeld de Engelse en Zwitserse schutters.
Er moest een zwartkruitbond komen om onze belangen te behartigen en deelname aan die wedstrijden mogelijk te maken.
Er moest ook een naam komen.
Tijdens het brainstormen kwam de chauffeur van destijds onze beste schutter Joop Keizer met het idee van de naam proppenstampers.
Jullie stampen toch de prop naar beneden in de loop?
Maar bij de oprichtingsvergadering op de Leusderheide werd niet besloten tot een Nederlands Proppenstampers Gilde maar tot een andere naam nl. De Nederlandse Zwartkruit Federatie.
Dat was een serieuzere naam voor een belangenorganisatie. De akte voor het NZF werd in 1994 gepasseerd. Deze club is aktief wanneer nodig.
Het zat Piet en mij niet lekker dat ons geesteskind zomaar weggestemd was en besloten zelf een schietclub met de eerst verzonnen naam op te richten. De club werd vervolgens toegelaten door de KNSA.
De eerste paar jaar moest er geld bij, want we hadden niet genoeg hoofdleden. De meeste eerste leden waren tevens hoofdlid bij de schietvereniging Leusden.
Wij huurden op de Leusderheide een aantal schietpunten op de Marinebaan op de Leusderheide. We hadden daar 25m t/m 300m-banen tot onze beschikking en schoten met van alles en nog wat, wat de wet toestond.
Onze vereniging zou veel groter zijn geweest als Defensie de banen niet had gesloten. Ditzelfde geldt eigenlijk nog meer voor de Schietvereniging Leusden, waarvan Defensie de kleiduivenbaan al eerder had gesloten.
Onze zwartkruitkleiduivenschutters konden terecht bij De Vliegende Schotel in Driebergen op het landgoed Bornia. Deze werd gesloten door het Utrechts Landschap.
Toen gingen we naar Biddinghuizen, daarna naar Aalten, waar we ook de KNSA trainingen kregen.
Toen in Aalten de nieuwe geluidsvergunning geen ruimte meer bood voor onze knallen kwamen wij weer terug in Biddinghuizen. Hier schieten wij nog steeds en zijn daar dankbaar voor.
Wat betreft het kogelgebeuren zijn wij er niet in geslaagd na de Leusderheide een vaste plek te vinden voor de meeste schutters. Overigens zijn die meestal al ergens anders lid en kunnen daar kogelschieten.
Wij hebben met betrekking tot kogel samen gewerkt met SV Robin Hood in Woerden, SV Westerpark in Amsterdam en SV Leusden.
Voor modern hagel met SV De Betuwe in Lienden. Van de nitro-hagelschutters hebben alleen onze Trapschutters regelmatig van zich laten spreken op de kampioenschappen. Zowel individueel en als team.
Al vele jaren mogen wij over de grens gebruik maken van alle mogelijkheden van de Schietbaan Grünewald van de Kreisjägerschaft Kleve.
Door afname van het aantal schutters zijn we gegaan van 2x per maand naar 1x. Hoe lang nog?
De Nederlandse kampioenschappen zwartkruit hagel worden door onze schutters bevolkt. Alle prijzen worden onderling verdeeld en de clubkampioenschappen blijken een goede training.
Vanaf het begin hebben wij onszelf en elkaar verbeterd tot een niveau om met de internationale top mee te kunnen. Meerdere malen is eremetaal op Wereld- en Europees niveau binnen gehaald.
Voorbeeld van hoe goed het gaat is: Henk Versteeg, die pas een paar jaar schiet schoot twee weken geleden een onmogelijk record met Francotte over 30 duiven.
Met zijn Winchester mistte hij de eerste duif, daarna niet. Een Score van 29 treffers.
En dan Nap Bollemeijer vorige week op het onderdeel Winchester model 1887 25 van de 25. Een paar dagen daarna zijn vader Dick tijdens de training. Eerste serie 25, tweede 24.
We worden steeds beter.
De laatste jaren stagneert bij ons het aantal schutters. En de gemiddelde leeftijd neemt toe. Wellicht dat in de toekomst een eigen accommodatie voor onze club mogelijk is.
En dat het mogelijk blijft onze sport te beoefenen. En de jongere schutters het ook leuk vinden.
En dan de bolhoed. Een van de leden van het eerste uur was Hans van de Stouwe, die in Western outfit, een bolhoed droeg met een paar slagtanden van een everzwijn erop.
Hij stond model voor ons logo. Onbekend is hoe het met hem is.
Het samen zijn was uitermate gezellig tijdens de receptie en met een glaasje vorderde de gesprekken goed.
Er werden weer veel wedstrijd herinneringen naar boven gehaald van al die jaren, erg leuk.
Het eten, allerlei stamppotjes, was weer fantasties geregeld door Dorhout Mees.
Veel ervaringen, avonturen, feiten en andere herinneringen zijn terug te vinden op onze website.
Deze is opgezet, onderhouden en bijgewerkt door onze webmaster John van Medevoort. Eveneens lid van het eerste uur.
Al die zaken heb ik dus weggelaten in mijn verhaal.
Op naar het volgend jubileum.
Foto´s van de receptie en prijsuitreiking zijn te zien op N.P.G. Jubileum 25 jaar van de leden pagina.